Zaskoczy Twoich gości. Zgniły pień – to ciasto zaskoczy gości przepysznym smakiem.

Wymieszaj 250 ml śmietany, 150 g cukry i jajo. Następnie, dodawaj porcjami mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto na blacie, włóż ciasto do lodówki na godzinę. W czasie kiedy ciasto jest w lodówce przygotuj nadzienie. Każdy rodzaj suszonych owoców włóż do osobnej miski i zalej wrzątkiem na 15 minut.

Następnie zblenduj każdy rodzaj owoców dodając po 25 g cukru. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 6 równych części i każdą z części rozwałkuj na około 2 -3 mm. Każdą posmaruj wcześniej przygotowanym nadzieniem: 2 łyżkami śliwek, 2 łyżkami moreli i dodaj  2 łyżki rodzynek. Zwiń w rulon.

Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem, ułóż na niej rolki ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Podczas, gdy ciasto znajduje się w piekarniku, z pozostałej śmietany i cukru ubij bitą śmietanę.

Lekko wystygnięte rulony pokrój na pasma około 3 cm. Formę do pieczenia przykryj folią spożywczą i posmaruj 3 łyżkami bitej śmietany. Następnie ułóż pionowo warstwę rulonów w formie, posmaruj bita śmietaną i dołóż 2 kolejne warstwy. Tak ułożone ciasto wstaw do lodówki na 8-10 godzin.

Udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto możesz polać kremem czekoladowym, kakao lub innym rodzajem orzechów. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!