Wystarczy zamienić jeden składnik. Sposób na idealne pierogi – całe życie je źle robiłam.
Wśród grzybiarzy istnieje popularne stwierdzenie, że każdy lubi grzyby zbierać, a mało kto je jeść. Podobnie jest z pierogami – nikt nie lubi ich lepić, ale są pyszne, więc każdy je zje.
Bez względu na to, czy robisz pierogi z grzybami, serem czy owocami lub inne, pojawia się ten sam problem. Ciasto jest delikatne i podatne na zniszczenia. Można temu łatwo zaradzić, dobrze dobierając składniki i trzymając się proporcji. Dzięki temu wszystkie moje problemy z tym daniem zniknęły i dzisiaj zamierzam się podzielić z Tobą tym małym sekretem.
Na pierogi potrzeba:
- soli
- mąki
- zimnej wody
Właśnie, że nie! Należy zrezygnować z zimnej wody i zastąpić jej ciepłą lub mlekiem. Od razu zobaczysz różnicę.
Do idealnych pierogów potrzeba:
- mąki: 2 lub 2,5 szklanki
- mleko lub wrzątek: 1 szklanka
- sól do smaku