Tak dobrych pierogów leniwych z pewnością nie jadłaś. Przepis z notatnika babci. Wychodzą zawsze przepysznie
Klasycznie wykonane pierożki leniwe pozwalają przywołać smaki dzieciństwa, gdy wiele osób jeździło do babci na wieś.
Przepis ten został wydany na stronach książki kucharskiej z 1904 roku, autorstwa Marty Norkowskiej, której z pewnością używała niejedna gospodyni domowa, przygotowując codzienne obiady. Co ważne, to danie jest bardzo łatwe do wykonania, syte i ekonomiczne.
Składniki:
- 250 g sera białego,
- 50 g mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka masła,
- szczypta soli,
- bułka tarta.
Wykonanie:
W dużej misce należy połączyć biały ser, mąkę, żółtka i masło. Po doprawieniu solą, ciasto wyrobić rękoma.
Stolnicę dokładnie oprószyć mąką i przełożyć na nią wyrobione ciasto. Teraz trzeba nadać mu owalny kształt, a następnie wykonać z niego gruby, długi sznurek.
Tak przygotowane ciasto należy dzielić nożem, krojąc je ukośnie na niewielką kostkę. Takie porcje gotować w uprzednio posolonej, wrzącej wodzie.
Gdy już wypłyną na wierzch, wyciągać je przy pomocy cedzaka. Można je podawać z bułką tartą, podgrzaną wcześniej na maśle.
Do wykonania oryginalnego przepisu był potrzebny funt (czyli niespełna 0,5 kg) twarogu, ćwierć funta (ok. 100 g) mąki, 5 żółtek, łyżka masła i odrobina soli. Przygotowanie wyglądało dokładnie tak samo. Pierożki powinny być wyciągane z wrzącej wody na gorący półmisek, co miało zapewnić im świeżość.