Pijana zakonnica – pyszne warstwowe ciasto, które zagości w Twoim domu na dłużej. Niebo w gębie

Pijana zakonnica to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na domowe imprezy lub jako forma upieczonego ciasta do kawy.

Składniki na biszkopt:

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka winnego octu,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 7 łyżek cukru,
  • 7 jajek.

Sposób przygotowania:

Najpierw ubić białka jaj, a potem dodawać do nich kolejno sypkie składniki: mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec wlać ocet i wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

Wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piec około 45 minut w 180 stopniach, a jeśli używa się funkcję termoobiegu to w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasta i wystudzeniu go należy zrobić w nim otwory na około połowę wysokości np. drewnianą łyżką.

Składniki na krem:

error: Treść zabezpieczona !!