Pijana zakonnica – pyszne warstwowe ciasto, które zagości w Twoim domu na dłużej. Niebo w gębie
Pijana zakonnica to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na domowe imprezy lub jako forma upieczonego ciasta do kawy.
Składniki na biszkopt:
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka winnego octu,
- 3 łyżki mąki tortowej,
- 7 łyżek cukru,
- 7 jajek.
Sposób przygotowania:
Najpierw ubić białka jaj, a potem dodawać do nich kolejno sypkie składniki: mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec wlać ocet i wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piec około 45 minut w 180 stopniach, a jeśli używa się funkcję termoobiegu to w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasta i wystudzeniu go należy zrobić w nim otwory na około połowę wysokości np. drewnianą łyżką.