Pijana zakonnica – pyszne warstwowe ciasto, które zagości w Twoim domu na dłużej. Niebo w gębie
- 1/2 kostki margaryny lub masła,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- 100 – 200 ml wódki.
Sposób przygotowania:
Składniki rozpuścić w tzw. „kąpieli wodnej”. Wlać do garnka 1/2 szklanki wody i gotować ją na małym ogniu. Margarynę, kakao, cukier i wodę włożyć do metalowej miseczki, którą należy przenieść na garnek z ciągle gotującą się wodą.
Mieszać aż do połączenia się składników tworzących jednolitą konsystencję. Na końcu wlać alkohol i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Kiedy krem będzie już zimny, wlać go na biszkopt, aby dobrze spłynął do każdej utworzonej dziury.
Składniki na wierzch ciasta:
- 1 śmietan fix do ubijania śmietany,
- 2 kokosowe princessy lub inne podobne batony,
- 1 czubata łyżka cukru pudru,
- 0,75 l śmietany kremówki.
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fixami, a następnie połączyć ją także z cukrem. Miksować jeszcze chwilę. Powstałą masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta, a na nią zetrzeć na tarce batony.