Pijana zakonnica – pyszne warstwowe ciasto, które zagości w Twoim domu na dłużej. Niebo w gębie

  • 1/2 kostki margaryny lub masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100 – 200 ml wódki.

Sposób przygotowania:

Składniki rozpuścić w tzw. „kąpieli wodnej”. Wlać do garnka 1/2 szklanki wody i gotować ją na małym ogniu. Margarynę, kakao, cukier i wodę włożyć do metalowej miseczki, którą należy przenieść na garnek z ciągle gotującą się wodą.

Mieszać aż do połączenia się składników tworzących jednolitą konsystencję. Na końcu wlać alkohol i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Kiedy krem będzie już zimny, wlać go na biszkopt, aby dobrze spłynął do każdej utworzonej dziury.

Składniki na wierzch ciasta:

  • 1 śmietan fix do ubijania śmietany,
  • 2 kokosowe princessy lub inne podobne batony,
  • 1 czubata łyżka cukru pudru,
  • 0,75 l śmietany kremówki.

Sposób przygotowania:

Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fixami, a następnie połączyć ją także z cukrem. Miksować jeszcze chwilę. Powstałą masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta, a na nią zetrzeć na tarce batony.

Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!