Pikantne plastry wieprzowiny – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.

Karkówka to bardzo smaczne i soczyste mięso. Wystarczy prosta przyprawa, aby wyczarować wspaniałe danie.

Tak przygotowaną karkówkę smażymy z boczkiem na smalcu, a przygotowany z bulionu pikantny sos pomidorowy świetnie do niej pasuje. Podawane z ryżem lub makaronem.

Składniki

  • 4 plasterki karkówki
  • 3 duże cebule
  • sól
  • mielony pieprz
  • 3-4 ząbki czosnku do smaku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • zwykła mąka do posypania mięsa
  • 1 łyżka smalcu
  • 100 g boczku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 300 ml bulionu do polewania
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Proces przygotowania

Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Obierz i wyciśnij ząbki czosnku. Umyte, osuszone plastry mięsa nacinamy kilka razy wzdłuż krawędzi, aby się nie zwijały. Sól, pieprz i natrzyj plastry wyciśniętym czosnkiem. Posypać lekko mieszanką wędzonej i ostrej papryki, oprószyć mąką.

Na dużej patelni podsmaż z obu stron plastry mięsa na smalcu i boczku, odłóż na bok. Na patelnię wlej olej i podsmaż cebulę, aż się zrumieni. Mięso włóż ponownie na patelnię i zalej 100 ml bulionu, który wymieszaliśmy z puree. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając bulionem, aż mięso będzie miękkie, około 20-30 minut.

Podawane z ryżem, makaronem, gnocchi lub kluskami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!