Oryginalny przepis tylko tutaj: Marynowane zielone pomidory na zimę w słoikach.
Sezon zbiorów na zimę nabiera tempa, a marynowane zielone pomidory są jednymi z najbardziej niezwykłych przetworów. Tradycyjnie marynowane jest czerwone warzywo, ale późne pomidory, które nie zdążyły dojrzeć, według doświadczenia okazały się jeszcze smaczniejsze. Mocne i apetyczne, będą doskonałą ucztą!
Dlatego jeśli masz zielone pomidory pod koniec sezonu, nie spiesz się, aby je wyrzucić. Można z nich przygotować niezwykle smaczne danie, które podbije serce nawet najbardziej wybrednego smakosza. Składniki w tym przepisie są przeznaczone na słoik o pojemności 1,5 litra.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżki octu winnego
- koperek
- pietruszka
- mielona czerwona papryka
Przygotowanie:
Umyj zielone pomidory i ostrożnie odetnij łodygę. Na dno półtoralitrowego słoika włóż pieprz, liść laurowy, koperek i pietruszkę. Ułóż pomidory na wierzchu, aż do połowy słoika. Potem znów ułóż następną warstwę ziół, a na końcu pomidory.
Wlej wrzątek do słoika i zakręć pokrywką. Pozostaw na 15 minut. Odcedź, ponownie zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na kolejne 20 minut. Odcedź wodę do rondla i zagotuj. W międzyczasie dodaj do słoika sól, cukier i ocet. Wlej przegotowaną wodę i mocno dokręć pokrywkę. Odwróć zamknięty słoik do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Niech całkowicie ostygnie.