Domowy zabieg, który sprawi, że Twoja twarz będzie wygładzona, promienna i wyraźnie odmłodzona: Wypróbuj i ciesz się doskonałymi efektami.
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego sekretem doskonałych japońskich i koreańskich kosmetyków przeciwstarzeniowych bazuje na mące ryżowej, tutaj mamy odpowiedź. Jest to bowiem składnik bezpieczny, a przede wszystkim znany ze swoich możliwości na przedłużanie młodego wyglądu twarzy. W krajach azjatyckich stosuje się go od wielu wieków i dodaje do wielu produktów pielęgnacyjnych.
Sposób przygotowania:
Moczymy przez kilka dni ryż, by ziarna zmiękły. Później suszymy je i mielimy na drobną mąkę. Możemy wykorzystać do tego celu młynek do kawy.
Wpływ na skórę:
- łagodny peeling, dzięki któremu skóra staje się wyraźnie gładsza. Drobne i delikatne cząsteczki nie uszkadzają naskórka, dlatego bez obaw może być stosowany w zabiegach nawet dla cery wrażliwej,
- poprawa kolorytu twarzy – mąka ryżowa sprzyja rozjaśnianiu cery, dzięki czemu po około miesiącu stosowania pozbędziesz się plam z pigmentu,
- poprawa elastyczności – masowanie za pomocą mąki ryżowej w połączeniu z działaniem zawartego w niej potasu stymuluje wytwarzanie większej ilości kolagenu. Dzięki temu skóra staje się bardziej elastyczna, a nowy naskórek szybciej się odbudowuje. Polepszają się także kontury twarzy, a sama skóra staje się wyraźnie jędrniejsza,
- zwężenie się porów – mąka ryżowa jest często wykorzystywana do produkcji pudrów, ponieważ doskonale absorbuje. Nadaje się nawet dla cery nadmiernie przetłuszczającej się. Zwalcza przy tym wypryski i jest pomocna w walce z zaczerwienieniami i stanami zapalnymi,
- wyższy poziom nawilżenia i intensywne odżywienie – dzięki bogactwu aminokwasów, witamin i minerałów, mąka ryżowa ma doskonałe właściwości pielęgnujące, które pozostawiają skórę nawilżoną i z wyraźnie poprawioną kondycją ogólną.