A sekret tego efektu leży w jednym składniku: Puszysty i delikatny biszkopt jakiego jeszcze nie jadłaś.
Puszysty i delikatny, a jaki pyszny! Biszkopt – podstawa dziesiątek przepisów na ciasta i wypieki. Dziś podzielę się z Wami małą sztuczką, dzięki której otrzymasz naprawdę wspaniałe, puszyste i pachnące wypieki.
Sekret tego efektu leży w jednym składniku – gazowanej lemoniadzie. Z powodu pęcherzyków gazu ciasto rośnie jeszcze bardziej. Nawet niedoświadczona gospodyni będzie w stanie zaskoczyć krewnych niesamowitymi wypiekami!
Składniki
- Jajko – 4 sztuki
- Cukier – 1,5 szklanki
- Cukier waniliowy – 10 g
- Lemoniada – 1 szklanka
- Olej słonecznikowy – 1 szklanka
- Mąka pszenna – 3 szklanki
- Proszek do pieczenia – 10 g
Przygotowanie:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubij jajka ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. Kontynuując ubijanie, wlej strumień oleju słonecznikowego, a następnie lemoniadę. Dodaj mąkę porcjami. Wlej ciasto na blaszkę do pieczenia (z wysokimi bokami), wcześniej posmarowaną olejem.
Umieść biszkopt w piekarniku na 40 minut, i piecz w temperaturze 180 stopni. Drewnianym szpikulcem sprawdzaj gotowości wypieku. Po tym czasie pozostaw blachę we wyłączonym piekarniku na kolejne 20 minut. Następnie wyjmij formę i natychmiast wyciągnij z niej ciasto.