Kilka opcji na pyszne przekąski na przyjęcie, lub do pracy, szkoły. Proste w przygotowaniu, każdemu zasmakują.
Przekąski z Lawasz to genialna opcja na wszelkiego typu uroczystości, przyjęcia. Doskonale jednak nada się także jako przekąska do pracy czy szkoły, w zależności w jaki sposób i czym je nadziejesz.
Ponadto są tak proste w przygotowaniu, że poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi. Dziś podzielę się z Wami moimi ulubionymi przepisami z wykorzystaniem placków Lawasz.
Lawasz z serem
Jednym z najlepszych dodatków jest twardy ser, który topi się podczas gotowania. Można go pokroić na małe kawałki nożem lub zetrzeć na tarce. Wszelkie warzywa i zioła dobrze komponują się z serem.
Lawasz z kiełbasą
Świetna okazja do wykorzystania resztek kiełbasy. Każdy rodzaj mięsa będzie odpowiedni: gotowany, surowy, wędzony, suszony na sucho. Kiełbasę pokrój na małe kawałki, dodaj trochę twardego sera, ćwiartki pomidora i sos pomidorowy.
Lawasz z twarogiem
To nadzienie może być słodkie i pikantne. W każdym z tych przypadków do twarogu możesz dodać żółtko lub całe jajko. Do słodkiego nadzienia dodaj skondensowane mleko, miód, dżem lub cukier. Spróbuj poeksperymentować z różnymi przyprawami.
Niesłodzony lawasz z twarogiem łączy się dobrze z szynką, suszonymi pomidorami, posiekanymi ziołami. Najlepiej złożyć lawasz na kształt koperty, aby nadzienie nie wyciekło podczas gotowania.
Lawasz z mięsem mielonym
Tutaj zasada jest taka sama jak przy przygotowywaniu naleśników z mięsem: musisz wcześniej przygotować nadzienie. Podsmaż mięso mielone dodaj pomidory, zioła, smażoną cebulę, tarty serem, sos sojowy, ketchup, ulubione przyprawy. Następnie zawiń lawasz i podsmaż na patelni.
Lawasz z jajkiem
Ciekawa opcja śniadaniowa! Używając pędzla do gotowania, posmaruj arkusze lawasz kwaśną śmietaną, śmietaną, mlekiem lub bulionem. Umieść je na wysmarowanej tłuszczem patelni, zegnij boki do środka. Do powstałego wgłębienia wlej jajka i np. ser, szynkę, boczek, pomidory. Smaż na małym ogniu, pod przykryciem.