Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem. Smaczne dietetyczne pączki z piekarnika – jedz i nie bój się, że przytyjesz.
Pączki są smacznym, aczkolwiek kalorycznym deserem, Wynika to głównie z tego, że są one smażone w głębokim tłuszczu. Jeśli uwielbiasz miękkie pączki, a dbasz o linię, to mam dla ciebie przepis na zdrowszą wersję z piekarnika.
Robiąc domowe pączki, zawsze będziesz wiedzieć, z czego są zrobione. To świetna propozycja zarówno dla starszych, jak i młodszych domowników. Takie pączki sprawdzą się także w czasie wizyty gości.
Składniki, których potrzebujesz:
- mąka pszenna – 500 g
- masło – 50 g
- drożdże – 10 g
- cukier – 100 g
- jaja kurze – 2 sztuki
- masło do smarowania – 125 g
- mleko – 120 ml
- cukier puder
- skórka pomarańczy
- czekolada
Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzej, ale go nie zagotuj. Wymieszaj je w misce razem z suchymi drożdżami. Do osobnego pojemnika wbij jajka, dodaj do nich masło, mąkę, cukier oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj.
Do mieszanki z mąką dodaj przygotowane wcześniej mleko z drożdżami. Odstaw ciasto do ciepłego miejsca, by te dobrze wyrosło. Gdy ciasto będzie już gotowe, to dodaj do niego małe kawałki czekolady do smaku.
Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego okręgi, które będą nadawać kształt pączkom. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopni. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wstaw do niego blaszkę z pączkami. Po około 25 minutach twoje pączki będą już gotowe.