Smacznie, szybko i bez pieczenia: herbatniki, twaróg, śmietana, czekolada… przepis przy którym się nie narobisz
W upalne dni chętnie sięgamy po desery z lodówki.
Ten przepis na szybkie ciasto bez pieczenia z pewnością zaskarbi sobie uznanie niejednego łasucha. Do wykonania nie potrzebujesz piekarnika, a samo przygotowanie zajmie nie więcej niż 10 minut!
Aby przygotować deser będziesz potrzebować:
- foremki lub naczynia o wymiarach 20×30 cm
- 40 herbatników (polecamy użyć ciemnych, z dodatkiem kakao)
- 260 ml mleka
- 500 g twarogu półtłustego
- 357 ml śmietany 18%
- 80 g puddingu bez gotowania
- 200 g cukru pudru
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 mln śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
Odlej ok 80 ml mleka do naczynia i zamocz w nim po kolei każdy z herbatników a następnie układaj je jeden obok drugiego na dnie foremki.
Następnie przygotuj dwie masy – pierwszą uzyskasz po utarciu twarogu z cukrem na gładko, a drugą po ubiciu śmietany, mleka i puddingu w proszku.
Teraz wymieszaj obie masy ze sobą – do ubitej śmietany powoli dodawaj twaróg używając najmniejszych obrotów miksera. Całość powinna utworzyć puszysty gęsty krem.
Połowę masy dodaj do ułożonych wcześniej herbatników. Następnie ułóż kolejną wartę herbatników i drugą połowę kremu. Na wierz ponownie wyłóż herbatniki.
Do udekorowania ciasta przygotuj polewę – w rondelku podgrzej śmietankę oraz czekoladę i dokładnie wymieszaj.