Rolada z mięsa mielonego wg przepisu mojej babci: Sekretem jest jeden składnik. Zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis.

Dzień wcześniej wymieszaj w misce mięso z mlekiem, przyprawami, pieprzem, solą i uprzednio przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przechowuj otrzymaną masę w lodówce aż do następnego dnia.

Po wyjęciu z lodówki podziel masę na 2 równe części.

Aby uzyskać pożądany kształt rolady, postaraj się uformować mięso w dwa płaskie prostokątne placki. Każdy z nich posmaruj wybranym sosem (keczup lub musztarda) oraz uzupełnij o tarty ser.

Następnie zwiń otrzymane prostokąty w rolady. Jeśli otrzymany kształt nie odpowiada Twoim standardom, nie bój się go poprawić.

Obie rolady umieść na uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, po czym wysmaruj każdą z rolad obficie kwaśną śmietaną.

Danie powinno być pieczone w temperaturze 200 stopni bez termo obiegu przez około 45 minut.

error: Treść zabezpieczona !!