Kupiłam tylko mięso mielone, boczek, ser, zioła i zrobiłam w te święta tą roladę. Cała rodzina oszalała na jej punkcie.

Wypróbuj ten przepis, gdy tylko chcesz przygotować coś wyjątkowego! Smaczna i aromatyczna mięsna rolada to prawdziwy przysmak, który z pewnością rozpieści zmysły Twoich gości.

Potrzebujesz:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka suszonych ziół do smaku
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • 30 g mleka
  • 200 g pokrojonego w plasterki sera
  • 250 g szynki
  • 2 duże cebule
  • 300 g wędzonego boczku w plastrach

Przygotowanie:

Mięso mielone włóż do miski, dopraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, ulubionymi ziołami do smaku, dodaj jajka, bułkę tartą i zalej mlekiem.

Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez 1 godzinę. Następnie na blacie rozłóż długi i dość szeroki kawałek folii spożywczej, a na nim rozprowadź mieszankę mielonego mięsa na warstwą o grubości ok. 1 cm i w kształcie prostokąta o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Przykryj mięso plastrami sera, szynką i smażoną cebulą.

Roladę zwiń i dobrze dociśnij brzegi.

Boczek ułóż na kolejnym kawałku folii spożywczej w formie jak na zdjęciu poniżej. Zawiń roladę w boczek, a następnie w folię spożywczą.

Przenieś roladę mięsną na srebrną folię i zawiń w nią danie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez około 50 minut.

Następnie odwiń folię i piecz przez kolejne 10-15 minut, aby boczek się pięknie zarumienił.

Gotowe. Możemy kroić i podawać do stołu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!