Gotowana rolada waflowa z karmelem i zapachem kawy: Nie wiedziałam, że to takie proste.
Znakomita rolada waflowa z kokosem, której nie trzeba piec, a jej przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe.
Składniki:
- 1 arkusz waflowy
Wypełnienie nr 1:
- 100 g cukru
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 200 g mielonych herbatników
Wypełnienie nr 2:
- 100 g cukru
- 3 łyżki wody
- 100 g masła
- 100 g mleka w proszku
- 100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Najpierw umieść opłatek między dwoma mokrymi ręcznikami. Pozostaw tak owinięte na 30 minut, aby zmiękły. Do garnka wsypać cukier i ugotować z niego karmel cały czas mieszając. Dodaj wodę i kawę i dokładnie wymieszaj, aby połączyć oba składniki. Następnie wlać zmielone herbatniki i wyrobić zwartą masę. Nałożyć na zmiękczony wafelek i równomiernie rozprowadzić.
Teraz przygotujemy drugie nadzienie. Do garnka ponownie wsyp cukier, wlej wodę i dodaj masło. Stawiamy na kuchence na umiarkowanym ogniu i ciągle mieszając dodajemy mleko w proszku. Na koniec dokładnie wymieszać kokos z powstałą masą. Rozłóż warstwę kokosową równomiernie na warstwie karmelowej i ostrożnie zwiń wafel.
Roladę zawinąć w papier do pieczenia i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Następnie pokroić i podawać.