Unikam tej ryby jak ognia. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. To czysta trucizna
W dzisiejszym świecie bardzo często mówi się o prawidłowym odżywianiu w życiu człowieka, stąd obecnie panująca moda na zdrowe diety. W większości przypadków ich menu zawiera w sobie rybę.
Filet z ryby zawsze oferuje ogromną ilość mikroelementów i witamin. Dostarcza także białko i pozytywnie działający tłuszcz, na który składają się głównie kwasy omega-3 i omega-6.
Niestety, nie każda ryba z marketu jest zdrowa. Do tej grupy zaliczają się filety z pangi.
Są one bardzo tanie, stąd ich wysoka dostępność w naszych sklepach, ale także duża popularność wśród kupujących. Należy wszakże wiedzieć, że panga to ryba, która może być bardzo szkodliwa dla zdrowia, więc nie wpisuje się w trend nowoczesnego odżywiania.
Ryby te najczęściej są odławiane z bardzo zanieczyszczonej rzeki Mekong. Poza bakteriami spływa do niej bardzo dużo hormonów, antybiotyków i chemikaliów. Taki filet obfituje w chlorany, izomery i metale ciężkie.
Pangi karmi się odpadami, aby urosły do odpowiednich rozmiarów w przyśpieszonym tempie. Jest to z reguły około 4 razy szybciej niż w normalnych warunkach. Szprycuje się je hormonami i antybiotykami, które również mają znaczący wpływ na ten proces.
Filety z pangi pozbawione są kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu witamin i mikroelementów. W marketach pojawia się tylko ze względu na to, że jest bardzo tania w zakupie.