Mięso dosłownie rozpływa się w ustach: Schab z puree ziemniaczanym. Przepis.

Fantastyczne mięso. Zwykle robię je z groszkiem, ale świetnie komponuje się również z grzybami lub kukurydzą.

Jako dodatek podajemy puree ziemniaczane z masłem.

Składniki:

  • 6 plasterków polędwicy wieprzowej
  • 2 cebule
  • trochę oleju
  • sól
  • pieprz
  • słodka czerwona papryka
  • woda
  • groszek (świeży lub mrożony)
  • zagęścić zwykłą mąkę

Do smaku:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu pomidorowego

Do dekoracji:

  • Zielona cebula
  • Pietruszka

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry.

Rozbić, posolić, doprawić plastry mięsa i posypać słodką czerwoną papryką. Drobno posiekaj cebulę. Cebulę podsmażyć na oleju. Gdy cebula się usmaży, upiecz na niej przygotowane mięso.

Skropić wodą i dusić do miękkości. Dodaj groszek i gotuj. Jeśli nie masz groszku, możesz użyć np. mrożonej kukurydzy lub grzybów. W kubku mieszamy wodę z mąką (na jedną szklankę wody dodaję około 1 łyżki mąki). Wlej do garnka wodę z mąką przez sito, aby nie powstały grudki.

Niech się dobrze zagotuje, a na koniec dodaję musztardę i puree – zwykle mieszam też z odrobiną wody. Niech wszystko się zagotuje, a gdy mięso zmięknie, możemy je wyłączyć i podaćJako dodatek zdecydowanie najlepsze są puree ziemniaczanym z masłem. Alternatywnie możemy również wybrać makaron lub ryż. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!