Zachwyci smakiem każdego: Śledź pod pierzynką. Jeszcze tak dobrego nie jadłaś.
Śledź pod pierzynką to jedna z najpopularniejszych sałatek świątecznych w Rosji. Jest wiele wersji tego przepisu, ale dziś podam Ci moją ulubioną!
Pyszna, soczysta, sycąca i pięknie wyglądająca. Będzie pięknie prezentować się na każdym rodzinnym spotkaniu! Śledź pod pod pierzynką z jabłkiem
Składniki
- 300 g solonego fileta śledziowego
- 300 g ziemniaków
- 300 g buraków
- 300 g marchwi
- 300 g jabłek
- 150 g cebuli
- majonez
Przygotowanie:
Ugotuj marchewki, buraki i ziemniaki. Drobno posiekaj cebulę. Aby usunąć gorycz, zalej cebulę wrzącą wodą i odstaw na 10 minut, a następnie odlej wodę i opłucz. Pokrój rybę na małe kawałki. Zetrzyj buraki, ziemniaki i marchewkę na drobnej tarce. Obierz jabłko i zetrzyj na średniej wielkości tarce.
Weź głębokie naczynie i ułóż warstwę ziemniaków na dnie. Wypoziomuj łyżką i posmaruj majonezem.
Następnie ułóż warstwy w następującej kolejności: śledź, cebula, marchew, jabłka i buraki. Posmaruj każdą warstwę majonezem.