Najlepsze ślimaczki serowe z rodzynkami. Wystarczy dodać jeden składnik, aby smakowało o wiele lepiej – Niewiele osób zna ten przepis.
Te twarogowe ślimaczki są naprawdę fantastyczne, a tajemnica ich pysznego smaku tkwi w jednym prostym składniku – miodzie. Dzięki niemu ciasto będzie znacznie lepiej smakowało, będzie miękkie i niezwykle delikatne. Wypróbuj i przekonaj się sama!
Potrzebujesz:
- ciepłe mleko – 300 ml
- mąka pszenna – 500-520 g
- drożdże instant- 10 g
- cukier – 3-4 łyżki
- miód – 2 łyżki
- sól – szczypta
- olej – 50 ml
Nadzienie:
- twaróg- 360 g
- cukier – 2-3 łyżki
- cukier waniliowy – 10 g
- rodzynki – 80-100 g
- masło – 20 g
- jajka – 1 szt.
Do posmarowania:
- Olej z żółtkiem + 1 łyżeczka mleka
Przygotowanie:
Wlej 300 ml mleka do głębokiej miski, dodaj 10 g drożdży, szczyptę soli, 4 łyżki cukru i wymieszaj. Następnie wlej 50 ml oleju, dodaj dwie łyżki miodu, 500-520 g mąki i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na godzinę przykryte ściereczką. W międzyczasie przygotuj nadzienie.
W osobnej misce wymieszaj 360 g twarogu, 3 łyżki cukru, 10 g cukru waniliowego, 20 g masła. Ciasto rozwałkuj na blacie. Nałóż warstwę nadzienia twarogowego i posyp rodzynkami. Ciasto zwiń w roladę. Pokrój na kawałki, obtocz jedną stronę w mące.
Ułóż na blasze do pieczenia, stroną z mąką do dołu. Przykryj szmatką i odstaw do momentu, aż piekarnik się nagrzeje. Gdy wszystkie ślimaki znajdą się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaje je tylko posmarować żółtkiem wymieszanym z olejem i mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.