4 ziemniaki, 100 g sera, pietruszka, jajko. Pyszne ziemniaczane ślimaczki raz dwa na stole.
Oryginalna przekąska ze zwykłych ziemniaków, którą szczególnie kochają moje dzieci. Zapomnij o frytkach i wypróbuj ten genialny pomysł!
Jeśli chcesz otrzymać zdrowszą czy mniej kaloryczną wersję, posmaruj spiralki odrobiną oleju i piecz w rozgrzanym piekarniku.
Potrzebujesz:
- 4 średnie ugotowane ziemniaki
- 100 g sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki skrobi
- 1 pęczek pietruszki
- 4 piórka szczypiorku
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz.
Dodaj pokrojony w małą kostkę ser i dodaj do jeszcze gorących ziemniaków, utłucz na puree. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj sól, mleko, jajko i wymieszaj.
Na koniec wsyp mąkę, posiekaną pietruszkę i szczypiorek.
Wymieszaj na jednolite ciasto.
Włóż je do szprycy cukierniczej i wyciskaj bezpośrednio na gorący olej tworząc okrągłe spirale.