Przepyszne słodkie bułeczki z jabłkami będą urozmaiceniem codziennego jadłospisu i z powodzeniem zastąpią zwykłe śniadaniowe kanapki. Przepis.
Drożdżowe bułeczki z jabłkami posmakują każdemu, kto uwielbia domowe wypieki.
To idealny pomysł zarówno na słodkie śniadanie jaki i pyszny podwieczorek. Mogą też być fajną przekąską w ciągu dnia i idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły dla dziecka. Szybkość ich wykonania to dodatkowy atut.
Składniki:
- 40 dkg drożdży
- 350 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 40 g masła
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 1/2 cytryny
- 800 g jabłek
- szczypta soli
- cynamon
- wanilia
- opcjonalnie rodzynki
Przygotowanie:
W wysokim naczyniu połącz mleko, drożdże i 3 łyżki cukru. Ważne by mleko było ciepłe, ale nie gorące. Wymieszaj i odstaw na 10 minut by drożdże zaczęły pracować. W między czasie w osobnym naczyniu ubij 1 jajko z dodatkiem wanilii, a następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę.
Ciasto zagnieć ręcznie dodając szczyptę soli i miękkiego masła. Następnie do ciasta dodaj rozczyn z drożdży. Całość ugniataj do momentu kiedy ciasto będzie miękkie i nie będzie się przyklejać do rąk. Uformuj je w kulkę i przełóż do miski, a następnie przykryj je ściereczką lub owiń folią spożywczą.
Pozostaw do wyrośnięcia na 1- 2 godziny. Ciasto ma dwukrotnie zwiększyć swoją objętość wtedy jest gotowe do dalszej obróbki. W między czasie przygotuj nadzienie z jabłek. Jabłka obierz, wydrąż gniazdka pestkowe i pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż je do garnka i duś z dodatkiem połowy cytryny, cukrem i jeśli lubisz dodaj na tym etapie rodzynki.
Gdy jabłka będą już uprażone na koniec dodaj cynamonu i odstaw do ostygnięcia. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe należy jeszcze raz zagnieść i podzielić na mniejsze porcje z, których uformujesz bułeczki. Uformuj kulki i pozostaw pod przykryciem jeszcze na 15 minut.
Następnie posyp powierzchnię roboczą mąką i połóż kawałek ciasta na, który nałożysz jabłkowe nadzienie. Uformuj bułeczkę i połóż na blaszkę wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. Ubij jajko, które rozsmaruj po powierzchni bułeczek i posyp je cukrem. Do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni włóż blachę z bułeczkami i piec przez 15-20 minut. Podawaj lekko schłodzone lub całkiem zimne.