Jeśli przygotujesz go raz, będziesz robiła non stop. Turecki przepis: Pierwsze 10 słoików zniknęło jak nic.

Doskonały przepis na turecki sos z pomidorów i papryki.

Świetnie nadaje się do grillowanych potraw, ryb, makaronów, a nawet jako pasta do chleba. Dodaję go również do zup. Z nim każde danie smakuje doskonale!

Potrzebujesz:

  • 3 kg pomidorów;
  • 1 kg czerwonej papryki;
  • 250 g zielonej papryki;
  • 2 główki czosnku;
  • pietruszka;
  • 1 łyżka soli;
  • 200 ml oliwy z oliwek;
  • 200 ml octu.

Przygotowanie:

Pokrój pomidory na kawałki i wymieszaj je w blenderze. Postaw duży rondel na ogniu, wlej olej i ocet, zagotuj i dodaj pomidory. Wymieszaj, doprowadź miksturę do wrzenia i gotuj przez 35-40 minut, wszystko w zależności od tego, jak gęsty sos chcesz otrzymać. W międzyczasie pokrój papryki i wymieszaj.

Posiekaj czosnek lub przeciśnij przez praskę. Drobno posiekaj pietruszkę. Do mieszanki z pomidorami wrzuć czerwoną paprykę, następnie zieloną paprykę, czosnek i zioła. Wymieszaj, posól, popieprz i gotuj sos przez kolejne 15 minut. Wysterylizuj słoiki i pokrywki. Rozlej sos do słoików, wytrzyj brzegi czystą szmatką i zakręć.

Odwróć pojemniki do góry dnem, pozwól im ostygnąć. Przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu. Jest to idealny sos do makaronów, pizzy, grillowanego mięsa lub ryb, pieczonego kurczaka itp. Może być również stosowany jako baza do dań czy zup.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!