Sos koperkowy – Koniecznie wypróbuj ten przepis. Niebo w gębie.
Sos koperkowy – sposób przygotowania
Sos koperkowy to klasyka poprzedniego ustroju, który głównie z powodu złej pracy ówczesnych stołówek szkolnych zyskał złą sławę. Ale jeśli spróbujesz go zgodnie z wysokiej jakości przepisem, zniknie z talerzy, zanim się zorientujesz.
Składniki
- masło – 125 gr
- zwykła mąka – 4 łyżki
- mleko – 500 ml lub w razie potrzeby
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
- ocet – do smaku
- cukier – do smaku
- śmietana – 100 ml lub według gustu
- świeży koperek – 1 duży pęczek
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej pół kostki masła i usmaż gładką mąkę na jasnozłoty kolor. Dodaj mleko, dokładnie wymieszaj mąkę i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Podczas gotowania często mieszaj i od czasu do czasu dolewaj trochę mleka lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu beszamelowego.
Dodaj sól do smaku, świeżo zmielony czarny pieprz, trochę octu i cukru, aby uzyskać zrównoważony słodko-kwaśny smak. Na koniec dodać trochę śmietany.
Z koperku usuń twarde łodyżki, liście drobno posiekaj i wrzuć do sosu. W tym momencie nie gotuj. Wystarczy dobrze wymieszać koperek i odstawić sos na chwilę.
Sos koperkowy podawaj z kluskami z bułki, jajkiem na twardo na miękko i udekoruj gałązką koperku. Jeśli wolisz mięso, możesz ugotować kawałek wołowiny z sosem koperkowym, który również będzie świetnie smakował.