Strudel makowy z ciasta na zakwasie z cukinii – Smak mile zaskoczył mnie i gości.

Składniki

  • 400 g mąki półgrubej
  • 150 g cukinii
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml śmietanki do ubijania
  • około 100 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 40 g drożdży
  • sól
  • skórka cytrynowa
  • jajko do posmarowania

Nadzienie

  • 200 g maku
  • 150 ml mleka
  • 1-2 łyżki dżemu
  • 2 łyżki startego piernika
  • cukier
  • cynamon
  • skórka cytrynowa

Proces przygotowania

Najpierw drobno zetrzyj obraną cukinię. Lekko posolić, odstawić na 15 minut. Następnie odpowiednio go wyciskamy, najlepiej w ściereczce. Do letniego mleka dodać trochę cukru i drożdży. Niech drożdże urosną. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukinię, wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia pod ręcznikiem na około godzinę. W międzyczasie zagotuj mleko, dodaj mak, cukier i resztę składników. Całość wmieszaj do zacieru makowego i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, przez ok. 8-10 minut, aż zmięknie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek, posypać makiem i zwinąć.

Możemy zrobić jeden duży strudel lub dwa mniejsze. Łączenie strudla musi znajdować się na dole (aby nie otwierało się podczas wyrastania i późniejszego pieczenia). Strudel pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut, następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni. około 35-45 minut aż rolada uzyska złoty kolor.

error: Treść zabezpieczona !!