Strudel makowy z ciasta na zakwasie z cukinii – Smak mile zaskoczył mnie i gości.
Składniki
- 400 g mąki półgrubej
- 150 g cukinii
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 100 ml śmietanki do ubijania
- około 100 ml mleka
- 50 ml oleju
- 40 g drożdży
- sól
- skórka cytrynowa
- jajko do posmarowania
Nadzienie
- 200 g maku
- 150 ml mleka
- 1-2 łyżki dżemu
- 2 łyżki startego piernika
- cukier
- cynamon
- skórka cytrynowa
Proces przygotowania
Najpierw drobno zetrzyj obraną cukinię. Lekko posolić, odstawić na 15 minut. Następnie odpowiednio go wyciskamy, najlepiej w ściereczce. Do letniego mleka dodać trochę cukru i drożdży. Niech drożdże urosną. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukinię, wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia pod ręcznikiem na około godzinę. W międzyczasie zagotuj mleko, dodaj mak, cukier i resztę składników. Całość wmieszaj do zacieru makowego i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, przez ok. 8-10 minut, aż zmięknie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek, posypać makiem i zwinąć.
Możemy zrobić jeden duży strudel lub dwa mniejsze. Łączenie strudla musi znajdować się na dole (aby nie otwierało się podczas wyrastania i późniejszego pieczenia). Strudel pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut, następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni. około 35-45 minut aż rolada uzyska złoty kolor.