W czasie sezonu ogórkowego idealnie nadaje się do dbania o zdrowie.
Rozpoczniemy od omówienia lekkiej, smacznej diety bazującej na kefirze i ogórku. Taka dieta pomaga oczyścić jelita i wspomaga utratę wagi, umożliwiając zgubienie do 2 kg w ciągu dnia.
Dzięki niej zredukujesz nadmiar wody w ciele i pobudzisz metabolizm. Już następnego dnia poczujesz się znacznie lżej.
W weekendy, kiedy przebywasz w domu, idealnie nadaje się na dzień postu. Dieta ta działa przeczyszczająco. Potrzebujesz do niej 2 jajek ugotowanych na twardo, 12 ogórków średniej wielkości oraz 0,5 litra niskotłuszczowego kefiru. Możesz dodać również świeże zioła takie jak natka pietruszki, szczypiorek czy koper.
Dietę kefirowo-ogórkową na odchudzanie można zaplanować w 4 posiłkach dziennie. O 9.00 i 18.00 przygotuj posiłek bez jajek, zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach, dodaj 3-4 łyżki kefiru i ulubione zioła. Posyp danie posiekanym czosnkiem i lekko posól. Nie spiesz się podczas jedzenia.
W południe i po południu gotuj podobny przepis, ale dodaj do każdego dania po jednym jajku. Wszystkie napoje powinny zawierać sok z cytryny lub ocet jabłkowy.
Po spożyciu ostatniego posiłku, należy wypić zieloną herbatę lub wodę.
Proces spalania tłuszczu utrzymuje się nawet po zakończeniu diety. Ważne jest, aby ograniczyć spożywanie alkoholu, tłustych potraw i mięsa, a jednocześnie spożywać niewielkie ilości jedzenia przynajmniej pięć razy dziennie.
Dni postu można planować co tydzień. Aby osiągnąć najlepsze efekty, zaleca się picie 1,5 litra wody dziennie, a w upalne dni nawet 2 litry.