Bez dodatku konserwantów, ten syrop pokrzywowy z cytryną to hit wśród dzieci – wypróbuj przepis.
Syrop cytrynowy, który jest zarówno smakowity jak i wolny od konserwantów, zapewni Ci przyjemne orzeźwienie i z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Ten naturalny produkt, znacznie zdrowszy niż standardowe syropy dostępne w sklepach, jest równie uwielbiany przez dzieci, jak i dorosłych!
Składniki potrzebne do przygotowania syropu to:
- 6 opakowań kwasu cytrynowego,
- 4 litry wody,
- 60 szczytów młodej pokrzywy,
- 1 kg nieprzetworzonych chemicznie cytryn,
- 2,5 kg cukru pudru lub 2 kg miodu.
Instrukcje przygotowania:
- Zagotuj wodę w garnku.
- Namocz pokrzywę we wrzącej wodzie, nie gotując jej. Dodaj kwas cytrynowy i odstaw na 24 godziny.
- Umyj i pokrój cytryny, a następnie zblenduj je. Dodaj do pokrzywy.
- Przecedź mieszankę przez gazę umieszczoną na sicie do czystego garnka. Dodaj cukier lub miód, mieszając do rozpuszczenia.
- Wlej syrop do sterylizowanych butelek i przechowuj w lodówce.
Pokrzywa oferuje liczne korzyści zdrowotne. Wspiera układ odpornościowy, chroni komórki, detoksykuje organizm, eliminuje toksyny, zapobiega nowotworom, wspomaga ukrwienie, rozrzedza krew, pomaga w zapobieganiu anemii i zakrzepom.
Wspiera trawienie, opróżnianie, oczyszcza przewód pokarmowy, wydzielanie żółci, zwiększa apetyt, wspomaga gojenie ran, choroby skóry, wspomaga wzrost włosów, likwiduje łupież, poprawia połysk włosów, usuwa kaszel, śluz, wspiera czyste oddychanie i zdrowe struny głosowe, pracę serca, silne naczynia krwionośne, oczyszcza tłuszcz.
Normalizuje ciśnienie krwi i poziom cukru, zapobiega chorobom układu krążenia, działa łagodząco, odwadnia organizm, oczyszcza nerki, drogi moczowe, wspomaga pracę wątroby, usuwa bóle stawów, migreny, mięśnie i pomaga w profilaktyce lub leczeniu reumatyzmu.
Ostrzeżenie: Kobiety w ciąży lub karmiące piersią oraz osoby z niskim ciśnieniem krwi lub uczulone na pokrzywę powinny unikać jej spożycia, ponieważ może ona rozrzedzać krew.