Mistrzowie kuchni uczą swoich uczniów sztuczek w swoich kuchniach
Jak profesjonalni szefowie kuchni przygotowują pyszne dania?
Mają swoje sekrety, które trzymają w tajemnicy, a czasem przekazują je uczniom. Ty też możesz się im przyjrzeć i samemu podjąć decyzję. Oto cenne wskazówki od znanych szefów kuchni.
Soczyste mięso
Po ugotowaniu mięso często staje się suche. Jest prosty sposób, aby temu zapobiec: wystarczy umieścić mięso w solance. Potrzebne będą 3 szklanki wody, 1/4 szklanki soli i 1/4 szklanki cukru. Umieść mięso w zalewie i pozostaw na co najmniej godzinę w lodówce. Przy określaniu czasu warto jednak wziąć pod uwagę grubość każdej porcji. Nie powinno być przechowywane w lodówce dłużej niż 8 godzin.
Pyszne naleśniki
Aby nadać ciastu naleśnikowemu puszystość i dodatkowy smak, wystarczy dodać do niego 2 łyżki kwaśnego mleka.
Przyprawy
Aby wydobyć aromat przypraw, podgrzej je na średnim ogniu na patelni. Później można tworzyć własne mieszanki przy użyciu moździerza.
Tłuczone ziemniaki
Możesz sprawić, że puree będzie jeszcze smaczniejsze, dodając do niego odrobinę masła lub mleka. Przed rozpoczęciem tłuczenia ziemniaki należy dokładnie osuszyć.
Doskonały stek
Nie należy smażyć mięsa, które dopiero co wyjęto z lodówki. Przed smażeniem należy poczekać, aż mięso osiągnie temperaturę pokojową. Dzięki temu usmażysz je równomiernie i uzyskasz doskonałe rezultaty bez względu na to, ile razy będziesz smażyć steki.
Lekkie ciasto
Najlepiej jest używać masła o temperaturze pokojowej, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.
Delikatna skórka na rybie
Przed grillowaniem lub smażeniem posmaruj rybę cienką warstwą majonezu. Aby uzyskać pyszny przepis na rybę, dodaj szczyptę soli. Przed jedzeniem dopraw rybę sokiem z cytryny.
Cukier nie jest tylko do słodkich potraw
Cukier można stosować jako przyprawę, podobnie jak sól. Niewielką ilość cukru można dodać do potrawy, aby wzmocnić jej smak i wydobyć jej najlepsze cechy.
Jajka sadzone
Są łatwe do przygotowania z zaledwie 3 składników. Włóż pół łyżki masła do rondla. Nie pozwól, aby się roztopiło. Smaż jajka przez cztery minuty. Danie jest gotowe, gdy dodasz szczyptę soli.
Czosnek – nie bój się go używać
Możesz usunąć z potrawy zapach czosnku, dodając niewielką ilość soku. Smak czosnku nadal będzie wyczuwalny.
Chrupiący chleb
Ta wskazówka jest przeznaczona dla tych, którzy pieką chleb w domu. Podczas gdy chleb się piecze, wstaw do piekarnika miskę z wodą. Para wodna sprawi, że chleb będzie idealnie opieczony, a jego skórka stanie się chrupiąca.
Doskonała zupa krem
Przed rozpoczęciem gotowania pamiętaj o podsmażeniu warzyw na oliwie z oliwek. Smażenie skarmelizuje cukier zawarty w warzywach, co wzmocni ich smak. Ta sztuczka przydaje się także podczas przygotowywania gulaszu.