Wystarczy 1 szklanka jogurtu, ser i 20 minut w piekarniku: Jak zrobić pyszne chrupiące bułeczki.
Przygotuj miskę. Olej, wodę oraz jogurt wlej do środka. Zacznij od dodania białka, soku z cytrynu, cukru, soli i wymieszaj wszystko bardzo dokładnie trzepaczką. Do masy dodaj proszek do pieczenia, a następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę.
Całość wymieszaj raz jeszcze, a następnie dodaj masło i zacznij wyrabiać gładkie ciasto, bez grudek. Masę przełóż do miski i przykryj szmatką na około 10 minut.
Posiekaj świeże lub suszone zioła i wymieszaj je z serkiem kanapkowym. Jeśli nie lubisz serka, wybierz inne nadzienie według Twoich upodobań. Następnie stwórz z ciasta długi rulon i podziel go na mniejsze, równe kawałki.
W następnej kolejności każdą małą kulkę rozwałkuj na placek. Na brzegu każdego nakładaj łyżeczką nadzienia i złóż, tak jak na zdjęciu pod spodem.
Gotowe bułeczki wyłóż na blaszkę, wyłożoną papierem. Roztrzepane żółtko wymieszaj z olejem i posmaruj wierzch każdej bułeczki. Następnie posyp je sezamem.