Skuteczne sposoby na szybkie czyszczenie kuchni – używam ich regularnie

Przypalony tłuszcz w piekarnikach i na płytach kuchenek jest zmorą pań domu. Zwykle używamy do ich czyszczenia silnych środków, rozpuszczających tłuszcz.

Trzeba jednak uważać, aby nie zniszczyć powierzchni, dlatego nie można zbyt intensywnie szorować, a  przypalony tłuszcz wcale nie chce się dać łatwo usunąć! Zamiast poszukiwać kolejnego silnego detergentu, warto samodzielnie przygotować pastę na bazie sody lub proszku do pieczenia i kwasku cytrynowego.

Potrzebne będą:

  • 4 łyżki sody lub proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
  • 3 łyżki wody.

Wszystkie składniki mieszamy, a następnie za pomocą gąbki kuchennej nakładamy na zabrudzone powierzchnie i zostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie usuwamy pastę razem z zabrudzeniami. Wystarczy już tylko przetrzeć czystą, wilgotną szmatką, a następnie wytrzeć do sucha!

To naprawdę skuteczna metoda czyszczenia nawet starych zabrudzeń. Dodatkowo, nie jest szkodliwa ani dla środowiska, ani dla skóry naszych dłoni. Co więcej, nie wymaga długotrwałego szorowania, nie ma więc ryzyka, że porysujemy czyszczone sprzęty.

Uniwersalny płyn do czyszczenia powierzchni kuchennych

error: Treść zabezpieczona !!