Od zawsze stosuję to rozwiązanie – piekarnik czysty w ekspresowym tempie i za grosze.
Bez wątpienia, piekarniki to klucz do tworzenia kulinarnych arcydzieł, ale ich czyszczenie może być problemem dla wielu gospodyń – nie robią tego same.
Rozpoczynając sprzątanie, zauważamy, że to żmudna praca… ale na każdy problem jest rozwiązanie! Podążając za zasadą „pracuj mądrzej, nie ciężej”, warto zastosować się do tych 8 wskazówek:
1 . Zacznijmy od początku
wyjmujemy wszystkie odłączalne części piekarnika i zamaczamy je w wodzie z dodatkiem octu lub w roztworze octu z wodą.
2 . Jeśli szorowanie jest dla was męczące, to dla piekarnika też nie jest to przyjemne.
Na pomoc przychodzi sól. Wystarczy posypać nią piekarnik, rozgrzać go do 50 stopni, a po wystygnięciu umyć jego powierzchnię wodą i gąbką. Oto rozwiązanie!
3 . Soda oczyszczona – wszechstronny środek czyszczący.
Posyp piekarnik sodą (około 50 g), polej wodą mineralną, aby pokryła proszek, a następnie podgrzej do 100 stopni i czekaj około 20 minut, aż woda odparuje.
4 . Baw się w chemika i zmieszaj ocet z płynem do naczyń w stosunku 1:1.
Potem spryskaj mieszanką piekarnik za pomocą butelki z atomizerem, pocieraj gąbką po powierzchni i zostaw na 30 minut. Następnie usuń brud gąbką.
5 . Uczynienie sprzątania piekarnika poetyckim doświadczeniem!
Wierzyć się nie chce? Rozrób dwie lub trzy łyżeczki płynnego mydła w ciepłej wodzie, spryskaj piekarnik i po kilku godzinach delikatnie zetrzyj brud.
6 . Lubisz domowe środki chemiczne?
Oto kolejny przepis: mieszanka 6 łyżek octu, 8 łyżeczek sody oczyszczonej i płynu do mycia naczyń. Nanieś na piekarnik cienką warstwą, a po 10 minutach przetrzyj ściereczką.
7 . Oto sposób na najtrudniejsze plamy:
1 łyżeczka kwasku cytrynowego, 50 g sody oczyszczonej i łyżka skrobi spożywczej. To świetny duet!