Tarta kakaowa z twarogiem i morelami. Aż ślinka leci na sam widok. Przepis.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 1 proszek do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki mleka
Nadzienie:
- 4 jajka
- 750 g miękkiego twarogu
- 150 g cukru pudru
- 20 g budyniu waniliowego
- 400 g kompotu morelowego (2 puszki)
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiękczone masło pokrój na mniejsze kawałki i wmieszaj w ciasto razem z żółtkami. W trakcie ucierania dodać mleko. Zawiń przetworzone ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na godzinę. Zanim ciasto stwardnieje, przygotuj nadzienie. Twarożek utrzeć z jajkami, cukrem i budyniem. Odcedź morele.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie połowy. Z grubsza zetrzyj ciasto na blasze do pieczenia i równomiernie pokryj całą powierzchnię. Na cieście rozsmarować nadzienie z twarogu. Rozłóż morele na nadzieniu serowym. Zetrzyj drugą połowę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 minut.