Jabłkowa trąba powietrzna: Nieopisanie pyszne starte ciasto z jabłkami i pianką budyniową. Przepis.

Wiedz, że to ciasto jest jeszcze smaczniejsze niż te z nadzieniem z twarogu lub śmietany. Jest absolutnie idealne.

Składniki(na blachę 33 cm x 23 cm):

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 250 g masła (ja używam 1 i 1/2 kostki dużego masła – zobaczysz po konsystencji ciasta)
  • 6 dużych żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Nadzienie:

  • 8-10 szt. kwaśnych jabłek, cienko pokrojonych
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (lub mniej)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny

Piana:

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 złoty pudding z kolb

Dodatkowo:

  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Pokrój masło na małe kawałki, dodaj do mąki i mieszaj, aż się rozpuści. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść sztywniejsze ciasto (można też użyć trzepaczki z trzepaczką do ciasta). Ciasto podzielić na dwie części , 1/3 i 2/3.

Zawiń w folię. Odstawiamy do ostygnięcia w lodówce (przynajmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (przynajmniej niewielką część ciasta należy włożyć do lodówki, łatwiej będzie później zetrzeć). Nadzienie: Jabłka włożyć do garnka, dodać wodę i wymieszać, przykryć na około 15 minut, nie mieszać. Następnie dodaj cynamon i cukier, lekko wymieszaj.

Wymieszaj skrobię i sok z cytryny i gotuj przez 2 minuty. Masa nie powinna być bardzo gęsta – gdy ostygnie, zgęstnieje jeszcze bardziej. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę posmarować masłem – na spód ułożyć warstwę 2/3 ciasta i piec w piekarniku przez 8 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź trochę. Piana:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, a na koniec dodaj budyń na najniższych obrotach. Schłodzony arkusz ciasta posyp bułką tartą, ułóż masę jabłkową (również schłodzoną) i piankę budyniową.

Zetrzyj ciasto z zamrażarki na wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez około godzinę (ok. – trzeba monitorować). Posyp gotowe ciasto cukrem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!