Jabłkowa trąba powietrzna: Nieopisanie pyszne starte ciasto z jabłkami i pianką budyniową. Przepis.
Wiedz, że to ciasto jest jeszcze smaczniejsze niż te z nadzieniem z twarogu lub śmietany. Jest absolutnie idealne.
Składniki(na blachę 33 cm x 23 cm):
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 250 g masła (ja używam 1 i 1/2 kostki dużego masła – zobaczysz po konsystencji ciasta)
- 6 dużych żółtek
- 2 łyżki gęstej śmietany
Nadzienie:
- 8-10 szt. kwaśnych jabłek, cienko pokrojonych
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru (lub mniej)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
Piana:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 złoty pudding z kolb
Dodatkowo:
- 3 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Pokrój masło na małe kawałki, dodaj do mąki i mieszaj, aż się rozpuści. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść sztywniejsze ciasto (można też użyć trzepaczki z trzepaczką do ciasta). Ciasto podzielić na dwie części , 1/3 i 2/3.
Zawiń w folię. Odstawiamy do ostygnięcia w lodówce (przynajmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (przynajmniej niewielką część ciasta należy włożyć do lodówki, łatwiej będzie później zetrzeć). Nadzienie: Jabłka włożyć do garnka, dodać wodę i wymieszać, przykryć na około 15 minut, nie mieszać. Następnie dodaj cynamon i cukier, lekko wymieszaj.
Wymieszaj skrobię i sok z cytryny i gotuj przez 2 minuty. Masa nie powinna być bardzo gęsta – gdy ostygnie, zgęstnieje jeszcze bardziej. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę posmarować masłem – na spód ułożyć warstwę 2/3 ciasta i piec w piekarniku przez 8 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź trochę. Piana:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, a na koniec dodaj budyń na najniższych obrotach. Schłodzony arkusz ciasta posyp bułką tartą, ułóż masę jabłkową (również schłodzoną) i piankę budyniową.