Wyśmienita tradycyjna galareta mięsna z przepisu mojej babci. Jest przepyszna, a dodatkowo działa na bolące stawy

Ta galaretka jest idealna nie tylko na wielkanocny stół, ale również na co dzień.

Polecany przysmak jest szczególnie dobry jako lekarstwo na bolące stawy. Atrakcyjny wygląd galaretki pięknie udekoruje stół. Jest ona przede wszystkim naturalnym źródłem kolagenu. Dzięki niej można cieszyć się nie tylko pysznym smakiem, ale również pozytywnym wpływem na zdrowie.

Polecana galaretka posiada wiele właściwości, spośród których można wskazać na oddziaływanie na kości, chrząstki oraz cały układ mięśniowo-szkieletowy.

Dodatkowo sprzyja ona elastyczności naczyniowej czy też zdrowiu uzębienia. Wysoka zawartość kolagenu wpływa na jędrną i elastyczną skórę. Warto wypróbować ten sprawdzony przepis na smaczną i zdrową galaretkę.

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe,
  • 1 marchew,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 4 listki laurowe,
  • ok. 3 główki czosnku,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Golonki umieścić w garnku, a następnie zagotować je. Kiedy zacznie tworzyć się piana to trzeba ją usunąć i wymienić wodę na świeżą.

Do garnka włożyć warzywa, a potem gotować je wraz z mięsem, przyprawami i liśćmi laurowymi. Całość powinno gotować się 4 godziny – do momentu uzyskania miękkiego mięsa, które musi oddzielić się od kości.

Kiedy wszystko będzie już ugotowane, warzywa wyjąć do osobnych misek, czyli do innej mięso i do kolejnej warzywa. Odstawić do ostygnięcia.

Czosnek należy dokładnie oczyścić z łupinek, a potem przecisnąć go przez praskę do jeszcze osobnej miseczki.

Wlać do niego około 2 chochelki bulionu i odstawić na zaledwie 5 minut. Po upływie tego czasu dwukrotnie przecedzić resztę bulionu.

Potem odcedzić czosnek z bulionu i ponownie przecedzić go. Mięso pokroić na małe kawałki.

Pietruszkę, marchewkę i natkę pietruszki ułożyć na dnie naczynia.

Ułożyć mięso i zalać je bulionem. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

error: Treść zabezpieczona !!