Twarogowe batoniki – Znikają ze stołu w kilka chwil. Hit w mojej kuchni

Smażone batoniki twarogowe to połączenie pysznego smaku rodem z dzieciństwa i pożywnej przekąski.

Dzięki twarogowi można się nimi najeść – zjedz je na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Będą też wspaniałym słodkim dodatkiem do kawy.

Składniki:

  • twaróg – chudy lub półtłusty (300 g),
  • jajko (1 sztuka),
  • mąka (3 łyżki),
  • gęsta śmietana (1 łyżka),
  • cukier (2 łyżki),
  • sól (1/4 łyżeczki),
  • wanilia (1/8 łyżeczki),
  • soda (0,5 łyżeczki),
  • proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki),
  • olej słonecznikowy (2 łyżki),
  • cukier puder (do dekoracji, ok. 2 łyżek).

Sposób przygotowania:

Otwórz twaróg. Jeśli jest bardzo wilgotny, pozostaw go na chwilę. Gdy wyschnie, przetrzyj ser na gładko, aby nie pozostały w nim grudki.

error: Treść zabezpieczona !!