Twarożek – ciasto makowe, proste w przygotowaniu. Bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem.
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g granulowanego cukru
- 0,5 torebki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 500 g miękkiego twarogu
- 1 kwaśna śmietana
- 50 g granulowanego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka cytrynowa
- rum
- 100 g maku – niezmielonego
Przygotowanie:
Najpierw ze wszystkich składników przygotowujemy ciasto, które wkładamy do lodówki, aby odpoczęło.
Po około godzinie włożyć ciasto do formy, uformować boki i piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Piec przez około 15 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie, najpierw wymieszać wszystkie składniki oprócz maku, wymieszać na końcu. Następnie wypełnij wstępnie upieczone ciasto mieszanką, ponownie włóż do piekarnika i piecz przez kolejne 45 do 50 minut. Po schłodzeniu wstawić do lodówki.