Jak wykorzystać plastikową butelkę do uprawy kiełków: Prosto i szybko. Pyszny, naturalny smak.
Kiełki fasoli i ziarna są bogate pod względem wartości odżywczych, ponieważ zawierają one wiele witamin i składników odżywczych. W żadnym wypadku nie kupuj fasoli w puszce, ponieważ producenci dodają do niej dużo soli.
O wiele lepiej jest uprawiać kiełki fasoli w domu: dzięki czemu nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale także będziesz cieszył się ich pysznym, naturalnym smakiem. Spożywanie kiełków normalizuje trawienie, zwiększa poziom hemoglobiny we krwi i odporność oraz służy jako profilaktyka wielu chorób.
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
-
- 1,5 litrowa plastikowa butelka
- 100 g nasion na kiełki fasoli mung
- woda
- nożyczki bądź np. śrubokręt
- lejek kuchenny
PRZYGOTOWANIE:
Plastikową butelkę najpierw umyj. Zrób dziury w butelce ostrym przedmiotem. Ważne jest, aby średnica otworów nie przekraczała wielkości ziaren.
Opłucz nasiona w wodzie, pozbądź się zgniłych i unoszących się nasion. Zalej fasolę ciepłą wodą (wymieszaj dwie szklanki gorącej wody i trzy szklanki zimnej), odstaw na godzinę. Włóż fasolę do butelki, zakręć pokrywkę i pozbądź się pozostałej wody.
Umieść butelkę w ciemnej torbie lub przechowuj w ciemnym miejscu. Bardzo ważne jest, aby butelka znajdowała się w pozycji poziomej.
Mocz fasolę w wodzie codziennie przez pięć minut, pozwól, aby płyn spłynął i ponownie umieść butelkę na miejscu.
Czwartego dnia kiełki wypełnią całą butelkę i będą gotowe do spożycia. Rozetnij butelkę i wyciągnij wykiełkowane nasiona.