Jak wykorzystać plastikową butelkę do uprawy kiełków: Prosto i szybko. Pyszny, naturalny smak.

Kiełki fasoli i ziarna są bogate pod względem wartości odżywczych, ponieważ zawierają one wiele witamin i składników odżywczych. W żadnym wypadku nie kupuj fasoli w puszce, ponieważ producenci dodają do niej dużo soli.

O wiele lepiej jest uprawiać kiełki fasoli w domu: dzięki czemu nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale także będziesz cieszył się ich pysznym, naturalnym smakiem. Spożywanie kiełków normalizuje trawienie, zwiększa poziom hemoglobiny we krwi i odporność oraz służy jako profilaktyka wielu chorób.

kiełkowanie fasoli

BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ

    • 1,5 litrowa plastikowa butelka
    • 100 g nasion na kiełki fasoli mung
    • woda
    • nożyczki bądź np. śrubokręt
    • lejek kuchenny

kiełkujący zacier fasoli

PRZYGOTOWANIE:

Plastikową butelkę najpierw umyj. Zrób dziury w butelce ostrym przedmiotem. Ważne jest, aby średnica otworów nie przekraczała wielkości ziaren.

moczenie i kiełkowanie nasion

Opłucz nasiona w wodzie, pozbądź się zgniłych i unoszących się nasion. Zalej fasolę ciepłą wodą (wymieszaj dwie szklanki gorącej wody i trzy szklanki zimnej), odstaw na godzinę. Włóż fasolę do butelki, zakręć pokrywkę i pozbądź się pozostałej wody.

Umieść butelkę w ciemnej torbie lub przechowuj w ciemnym miejscu. Bardzo ważne jest, aby butelka znajdowała się w pozycji poziomej.

kiełkowanie nasion w plastikowej butelce

Mocz fasolę w wodzie codziennie przez pięć minut, pozwól, aby płyn spłynął i ponownie umieść butelkę na miejscu.

kiełki fasoli mung

Czwartego dnia kiełki wypełnią całą butelkę i będą gotowe do spożycia. Rozetnij butelkę i wyciągnij wykiełkowane nasiona.

przepis na kiełki fasoli

kiełkuje Masza

Kiełki można jeść natychmiast lub przechowywać w lodówce przez trzy dni. Do dzieła!

error: Treść zabezpieczona !!