Chcesz, żeby wszyscy wołali o dokładkę twojego ciasta: Jeżeli skorzystasz z tego właśnie przepisu to ten efekt masz murowany.
Smaczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również pięknie wygląda. Na pewno zachwyci każdego smakosza!
Składniki:
Ciasto:
- 100 gram orzechów mielonych,
- 4 jajka,
- 40 gram mąki pszennej,
- 100 gram cukru pudru,
- odrobina soli.
Krem:
- 4 żółtka,
- 350 ml mleka,
- 80 gram cukru pudru,
- 120 gram białej czekolady,
- 250 gram śmietany 30%,
- 60 gram skrobi kukurydzianej,
- 100 gram masła,
- jedno opakowanie cukru waniliowego.
Polewa:
- 40 gram masła,
- 30 gram śmietany 30%,
- 70 gram białej czekolady.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy zmielić orzechy oraz wymieszać z nimi mąkę. W następnym kroku należy oddzielić białka od żółtek i ubić białka z solą na sztywną pianę. Następnie należy stopniowo dodawać cukier do piany i dalej ubijać. Po dodaniu całego cukru należy delikatnie wymieszać otrzymaną pianę z orzechami.
Formę o wymiarach 20 cm x 20 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki blachy posmarować olejem. Na tak przygotowaną formę wykładamy przygotowane wcześniej ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość należy piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Czas, w którym ciasto jest w piekarniku należy poświęcić na przygotowanie kremu. W tym celu do garnka wlewamy mleko oraz ubijamy żółtka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym przy pomocy trzepaczki. Następnie mieszamy ubite jajka ze skrobią kukurydzianą w taki sposób, aby nie było żadnych grudek.
Dodajemy jedną łyżkę podgrzanego mleka do tych składników i mieszamy całość. Następnie wlewamy masę do garnka z mlekiem i mieszamy do momentu, aż krem zgęstnieje. Po zgęstnieniu zdejmujemy krem z ognia i dodajemy miękkie masło oraz startą białą czekoladę. Mieszamy krem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, oddzielamy brzegi od formy i jeżeli forma jest niska, to wkładamy pomiędzy ciasto a krawędź formy pasek foliowy lub z papieru. Smarujemy go olejem. Ostudzony krem mieszamy z ubitą schłodzoną śmietaną, a następnie wykładamy całość na ciasto.
W osobnym naczyniu w kąpieli wodnej przygotowujemy polewę z czekolady, masła i śmietany. Polewamy cały deser i wkładamy tak przygotowane ciasto do lodówki na całą noc. W ramach ozdoby możemy posypać całość pokruszonymi orzechami.