Poznaj Mało Znane Sposoby Na Wykorzystanie Pestek Z Wiśni.

Owoce wiśni są znane i od dawna cenione ze względu na swoje właściwości. Zawierają m.in. duże ilości witamin: C, E, A, P, H oraz witaminy z grupy B. Wiśnie wykorzystywane są do robienia domowych przetworów (dżemy, konfitury, kompoty), ale idealnie nadają się również do ciast, czy przygotowywania różnego rodzaju deserów. A co z pestkami? Zazwyczaj trafiają do kosza, a to duży błąd!

Wiśnie mają właściwości przeciwzapalne, regenerujące oraz moczopędne. Natomiast pestki zawierają tak cenne składniki, jak potas, fluor, miedź, tokoferole, fosfolipidy, kwasy pantotenowe oraz tłuszcze.  Z pestek wiśni można z powodzeniem zrobić olej, który świetnie wpływa na przemianę materii. Ponadto ze względu na swój bogaty skład nadają się do przygotowania kompotów, napojów, likierów, a nawet sosów.

Pestki wiśni są również doskonałym remedium na wiele dolegliwości – domowe sposoby leczenia zostały opracowane już wiele lat temu przez ludowych uzdrowicieli i do dzisiaj są wykorzystywane m. in. w takich chorobach, jak :

  • cukrzyca
  • zapalenie stawów
  • dna
  • zakażenia kwasem moczowym
  • dysfunkcje jelit
  • zapalenie płuc
  • beri – beri
  • choroby nerek
  • choroby serca
  • choroby stawów

Co można zrobić z pestek wiśni?

Pestki z wiśni zawierają amigdalinę i kwas pruski – substancje te w większych ilościach są niebezpieczne dla zdrowia i mogą być śmiertelne. Dlatego nie wolno pestek rozgniatać, aby trujące składniki nie dostały się do pożywienia.

Napar z pestek wiśni

Przygotuj 5 g pestek wiśni, następnie zalej je wrząca wodą (200 ml) i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Pij 3 razy dziennie po 10 ml.

Kompot

Przygotuj 150 g wiśni, umyj je i usuń pestki. Następnie umieść je w woreczku z gazy i zalej wrzącą wodą (0,7 litra). Gotuj wszystko przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij pestki, a do wywaru dodaj wiśnie, 4 gałązki mięty oraz cukier do smaku. Taką mieszankę zagotuj, dodaj szczyptę kardamonu i gotuj jeszcze przez kolejne 60 minut. Gotowe!

Likier

3 kg wiśni i czereśni razem z pestkami oraz szypułkami zalej wódką (0,5 litra). Odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie rozpuść 150 g cukru w 100 ml wody i dodaj do tego odstany wyciąg alkoholowy. Pozostaw jeszcze na kolejne 24 godziny i gotowe!

Sos

Przygotuj 100 g wiśni. Owoce umyj, a pestki zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj 1 paprykę i pozostaw na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij pestki oraz paprykę i ponownie na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Dodaj trochę skrobi i 1 łyżkę cukru. Kiedy sos zgęstnieje dolej szklankę brandy, wrzuć przygotowane wcześniej wiśnie oraz szczyptę cynamonu. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 30 minut. Sos idealnie nadaje się do polewania mięsa.

Te sprawdzone przepisy na wykorzystanie pestek z wiśni są rewelacyjne! Podziel się nimi z rodziną i znajomymi, a pestki na pewno nie będą już trafiały do kosza.

error: Treść zabezpieczona !!