Krem bananowy do ciast, który zmieni wszystko: Bez cukru, a jednak niesamowicie smaczny i łatwy w przygotowaniu.
Spróbuj tego wyśmienitego, zdrowego kremu bananowego, który jest nie tylko łatwy do przyrządzenia, ale również zachwyca swoim wspaniałym smakiem. Jest idealny do wykorzystania w różnorodnych deserach. Oto przepis na ten niesamowity krem bananowy.
Potrzebne składniki:
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500 ml śmietanki kremówki
- 5 bananów (około 500 g)
- 50 g masła
- 30 ml soku z pół cytryny
- 300 ml mleka
- 50 g skrobi kukurydzianej (lub 100 g mąki pszennej)
- 3 żółtka
Instrukcje przygotowania:
Najpierw obierz banany i pokrój je w grube plastry. Przełóż do miski.
Rozpuść masło w rondelku, dodaj banany i wymieszaj.
Dodaj sok z cytryny, mieszając od czasu do czasu i gotuj przez 2 minuty.
Duszone na małym ogniu banany ubij mikserem ręcznym. Dodaj trochę mleka do gorącego puree i wymieszaj.
Wsyp skrobię, dodaj żółtka i resztę mleka, mieszając dokładnie. Wróć z rondlem na kuchenkę i dodaj esencję waniliową.
Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przełóż krem do miski, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia na minimum 2 godziny.
W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę bananową przez 3 minuty. Stopniowo dodawaj krem bananowy do ubitej śmietany, ubijając dalej. Krem przechowuj w lodówce do 5 dni. Świetnie nadaje się jako nadzienie do ciast, wypieków, czy do aromatyzowania muffinek.