Zdrowy substytut masła: Przestań kupować masło – potrzebujesz tylko kilka składników.

Przygotuj w domu pyszne masło na bazie zdrowych tłuszczów i bogate w błonnik. Bez konserwantów, bez dodatków, bez barwników i bez nabiału – od razu się w nim zakochasz.

Warto spróbować, ma ogromne korzyści dla zdrowia, oto niektóre z nich:

  • Wzmacnia obronę i chroni komórki.
  • Skuteczna profilaktyka przeciw nowotworom i nowotworom.
  • Wspomaga i przyspiesza trawienie i metabolizm.
  • Poprawia regularność stolca, oczyszcza przewód pokarmowy.
  • Profilaktyka chorób układu krążenia.
  • Obniża wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi.
  • Wspiera mocne kości i tkankę stawową.
  • Skuteczna profilaktyka przeciw rozwojowi osteoporozy.
  • Zapewnia piękną skórę, włosy i paznokcie.
  • Likwiduje migreny i uspokaja układ nerwowy.
  • Wspomaga pracę mózgu i pamięci.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1 szklanka płatków owsianych (50 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
  • 1/4 oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • szczypta kurkumy
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • sól morska do smaku
  • (objętość filiżanki wynosi 250 ml)

Przygotowanie:

Na początek do miski wsypujemy płatki owsiane. Dodaj wodę. Odstaw na 4-6 godzin. Po upływie tego czasu płatki przełożyć do miksera. Dodaj olej kokosowy. Następnie dodaj oliwę z oliwek.

Dopraw czarnym pieprzem. Dodaj kurkumę. Na koniec dodaj sól.

Ubijaj mikserem, aż składniki się połączą. Ubijaj przez około 50 sekund. Wlać kremową mieszaninę do małych miseczek.

Umieść miski w najzimniejszej części lodówki. Zostawiamy je tam na około 8 godzin. Najlepiej zostawić je na noc.

Masło owsiane podawane jest ze świeżym pieczywem. Masło możemy wykorzystać do gotowania, przygotowując m.in. desery, ciasteczka, ciasteczka i makarony.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!