Zdrowy substytut masła: Przestań kupować masło – potrzebujesz tylko kilka składników.
Przygotuj w domu pyszne masło na bazie zdrowych tłuszczów i bogate w błonnik. Bez konserwantów, bez dodatków, bez barwników i bez nabiału – od razu się w nim zakochasz.
Warto spróbować, ma ogromne korzyści dla zdrowia, oto niektóre z nich:
- Wzmacnia obronę i chroni komórki.
- Skuteczna profilaktyka przeciw nowotworom i nowotworom.
- Wspomaga i przyspiesza trawienie i metabolizm.
- Poprawia regularność stolca, oczyszcza przewód pokarmowy.
- Profilaktyka chorób układu krążenia.
- Obniża wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi.
- Wspiera mocne kości i tkankę stawową.
- Skuteczna profilaktyka przeciw rozwojowi osteoporozy.
- Zapewnia piękną skórę, włosy i paznokcie.
- Likwiduje migreny i uspokaja układ nerwowy.
- Wspomaga pracę mózgu i pamięci.
Do przygotowania potrzebujemy:
- 1 szklanka płatków owsianych (50 g)
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
- 1/4 oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- szczypta kurkumy
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- sól morska do smaku
- (objętość filiżanki wynosi 250 ml)
Przygotowanie:
Na początek do miski wsypujemy płatki owsiane. Dodaj wodę. Odstaw na 4-6 godzin. Po upływie tego czasu płatki przełożyć do miksera. Dodaj olej kokosowy. Następnie dodaj oliwę z oliwek.
Dopraw czarnym pieprzem. Dodaj kurkumę. Na koniec dodaj sól.
Ubijaj mikserem, aż składniki się połączą. Ubijaj przez około 50 sekund. Wlać kremową mieszaninę do małych miseczek.
Umieść miski w najzimniejszej części lodówki. Zostawiamy je tam na około 8 godzin. Najlepiej zostawić je na noc.
Masło owsiane podawane jest ze świeżym pieczywem. Masło możemy wykorzystać do gotowania, przygotowując m.in. desery, ciasteczka, ciasteczka i makarony.