Sekretna sztuczka szefa kuchni, dzięki której będą wyjątkowo soczyste: Pyszne żeberka czosnkowe – genialny przepis.
Koniecznie wypróbuj tego genialnego przepisu na żeberka.
Niebanalna kombinacja marynaty jabłkowej z ketchupem i przyprawami sprawia, że te żeberka smakują jak danie z najlepszej restauracji.
Składniki:
- 1200 g żeberek wieprzowych
- 100 g domowego ketchupu
- 100 g musu jabłkowego
- 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 kg brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Połącz ze sobą w misce wszystkie powyższe składniki, pomijając żeberka, tak aby powstała marynata, dokładnie wszystko wymieszaj.
Żeberka umieść w misce i zalej je, przygotowaną wcześniej, marynatą, zadbaj o to, by dobrze pokryła całe mięso. Odstaw na co najmniej pół godziny.
Po upływie tego czasu przełóż żeberka na blachę do pieczenia i połóż na wierzchu folię. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni, włóż mięso i piecz przez około 50 minut. Po tym czasie usuń folię i ponownie wstaw żeberka do piekarnika, piecz jeszcze przez około 30-40 minut, aż do uzyskania złotego koloru.