Mój przepis na wszystkie okazje: Klopsiki z ziemniakami – Dawno nie zrobiłam tak pysznego obiadu.
Klopsiki zapiekane – pyszne, delikatne, z cudownym aromatem pieczonego czosnku i puszystymi ziemniaczkami.
Szybki, tani i prosty, a zarazem wykwintny przepis na danie, które możemy zaserwować nie tylko w formie obiadu, ale i na wieczorną ciepłą kolację w chłodne zimowe wieczory.
Do przygotowania klopsików będziemy potrzebować:
- 400g mięsa wieprzowego – wybieramy chude lub odkrawamy tłuszcz i mielimy w maszynce
- średnia cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartrej
- sól i pieprz do smaku
oraz
- mniej więcej 450g puree ziemniaczanego (musi być gorące)
- łyżka masła
- 1 jajko
- 100g twardego żółtego sera
- 8-10 ząbków czosnku – im więcej, tym lepiej
- pieprz, sól do smaku
- olej do smażenia oraz tymianek do posypania dania
Przygotowanie klopsików jest bardzo proste i nawet początkujący kucharz nie powinien mieć problemu z jego wykonaniem. Wystarczy, że:
Dokładnie wymieszamy mięso z drobno posiekaną cebulką, całym jajkiem i bułką tartą. Podczas wyrabiania doprawiamy mięso do smaku solą i pieprzem.
Następnie formujemy kuleczki mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na tacce podsypanej lekko mąką, żeby się nie przykleiły i odstawiamy na bok.
Teraz zabieramy się za nasze kuleczki.
Możemy wcześniej pokroić ser żółty w drobną kostkę i obrać ząbki czosnku. Do gorącego puree dodajemy masło, sól, pieprz, jajo i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników w gładką masę.
Teraz formujemy kuleczki tej samej wielkości, co mięsne klopsiki, w każdą wkładając kostkę sera. Układamy na osobnej tacce.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy naprzemiennie klopsiki i kulki z puree, wkładając pomiędzy nie ząbki czosnku.
Z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy ulubionymi ziołami, według nas tymianek nada im idealnego aromatu. Nie przykrywamy! Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut.