To danie smakuje obłędnie: Pokrój ziemniaki w plasterki, ułóż na blaszce, zalej tą mieszanką.
Te ziemniaczki pieczone w bitej śmietanie super smakują. Dawno nie jadłam tak dobrego dania!
Możesz specjalizować się w ziemniakach z różnymi przyprawami i ziołami. Jeśli dodasz mięso, zjesz pyszny obiad lub kolację z jednego naczynia!
Potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków
- bita śmietana
- sól i pieprz
- łyżeczka oleju
- łyżka curry
- 1/2 łyżki mielonej wędzonej papryki
- 4 ząbki zmiażdżonego czosnku
- tymianek, rozmaryn
- opcjonalnie posiekany szczypiorek do posypania
Podejście:
Wlej bitą śmietanę do miski. Dodaj sól, pieprz, olej, curry, pieprz, czosnek, tymianek, rozmaryn i wszystko dobrze wymieszaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kółka. Połóż ziemniaki w naczyniu do pieczenia.
Wlej mieszankę śmietanową. Jeśli masz czas, możesz wcześniej zostawić ziemniaki w marynacie śmietanowej przed pieczeniem. Ziemniaki nabierają pięknego złocistego koloru i niesamowitego smaku. Piec do momentu aż ziemniaki będą miękkie.