To danie smakuje obłędnie: Pokrój ziemniaki w plasterki, ułóż na blaszce, zalej tą mieszanką.

Te ziemniaczki pieczone w bitej śmietanie super smakują. Dawno nie jadłam tak dobrego dania!

Możesz specjalizować się w ziemniakach z różnymi przyprawami i ziołami. Jeśli dodasz mięso, zjesz pyszny obiad lub kolację z jednego naczynia!

Potrzebujemy:

  • 1 kg ziemniaków
  • bita śmietana
  • sól i pieprz
  • łyżeczka oleju
  • łyżka curry
  • 1/2 łyżki mielonej wędzonej papryki
  • 4 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • tymianek, rozmaryn
  • opcjonalnie posiekany szczypiorek do posypania

Podejście:

Wlej bitą śmietanę do miski. Dodaj sól, pieprz, olej, curry, pieprz, czosnek, tymianek, rozmaryn i wszystko dobrze wymieszaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kółka. Połóż ziemniaki w naczyniu do pieczenia.

Wlej mieszankę śmietanową. Jeśli masz czas, możesz wcześniej zostawić ziemniaki w marynacie śmietanowej przed pieczeniem. Ziemniaki nabierają pięknego złocistego koloru i niesamowitego smaku. Piec do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Tuż przed końcem pieczenia posyp startym serem i jeszcze chwilę piecz aby ser się rozpuścił. Przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!