Proste, domowe danie, które przypadnie do gustu fanom mięsnych dań. Przepis.
Zrazy ukraińskie to alternatywa dla popularnych kotletów i smaczniejsza opcja tradycyjnych rolad.
Te pyszne kotlety z dodatkiem cebuli i aromatycznego sosu będą się wspaniale komponowały ze wszystkimi dodatkami i z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto kocha smaczne i proste jedzenie.
Składniki:
- 400 gramów mięsa
- 150 gramów mąki
- 300 gramów kwaśnej śmietany
- 250 gramów cebuli
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- pęczek świeżego koperku
Przygotowanie:
Mięso pokrój w równe plastry o grubości około 1 cm, ubij każdy z nich z obu stron, dopraw solą oraz pieprzem i pozostaw na 15 minut, aby kotlety mogły nasiąknąć przyprawami. W tym czasie przygotuj nadzienie do zrazów – połowę cebuli pokrój w krążki, dodaj ocet, cukier, sól, pieprz oraz połowę drobno posiekanego koperku i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Przyprawioną cebulę pozostaw na 10 minut, aby zmiękła. Po tym czasie zabierz się za przyrządzanie zrazów. Na każdy plaster mięsa nakładaj odrobinę cebulowego nadzienia i zwijaj w roladkę. Gotowe zrazy obtaczaj w mące i smaż na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu zrazów przełóż je na półmisek i zajmij się sosem. Na patelni z tłuszczem podsmaż pozostałą część cebuli pokrojonej w kostkę. Do cebuli dodaj śmietanę, paprykę oraz pozostały koperek i mąkę wymieszaną z odrobiną wody, mieszaj wszystko tak długo, aby powstał gęsty sos o kremowej konsystencji.
Do gotowego sosu przełóż podsmażone wcześniej roladki i duś pod przykryciem przez 40 minut. Masz teraz czas na przygotowanie dodatków, które pojawią się na talerzu obok mięsnych roladek. Zrazy możesz je podawać w towarzystwie puree ziemniaczanego, ryżu, makaronu lub ulubionej kaszy – wszystko będzie smakowało wybornie w duecie z soczystym mięsem i gęstym, cebulowym sosem.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz się pokusić o dodanie do sosu garści startego sera, który dodatkowo zagęści sos i nada mu leszcze bardziej kremowej konsystencji albo zielony akcent w postaci drobno posiekanej pietruszki lub kolendry.