Zrównoważona dieta: W ciągu tygodnia minus 2 kg i nadal chudnę. Co ci szkodzi sprawdzić
Rano: 30 minut przed posiłkiem(na pusty żołądek) wypijamy szklankę wody z sokiem z cytryny.
Śniadanie: 200ml jogurtu naturalnego(0% tłuszczu), łyżeczka otrębów owsianych, 2 jajka. Ok. godzinę po śniadaniu herbata lub kawa bez cukru.
Obiad: Gulasz z cukinii, ryba na parze(200g).
Kolacja: Sałatka, ok 250g(utarty seler, jabłko i marchew, skropione sokiem z cytryny i oliwą z oliwek), 2 kromki chleba(z otrębów owsianych).
DZIEŃ 5
Rano: 30 minut przed posiłkiem(na pusty żołądek) wypijamy szklankę wody z sokiem z cytryny.
Śniadanie: 100g chudego twarogu z drobno pokrojonym koperkiem, połowa papryki. Zielona herbata(bez cukru).
Obiad: Sałatka, ok 250g(utarty seler, jabłko i marchew, skropione sokiem z cytryny i oliwą z oliwek), klops z piersi indyka – 1 szt.
Kolacja: 200g zielonej sałatki(ulubione warzywa plus sałata zielona, rukola, bądź szpinak), twardy ser – 20g, chleb z otrębów owsianych – 1 kromka.
Zaproponowana powyżej dieta ogranicza węglowodany do minimum, ale jest bogata w błonnik i białko. W menu są otręby owsiane, dlatego należy pilnować wypijania min. 2l płynów dziennie. Ma to zapobiegać zaparciom i podkręcać nasz metabolizm.