Zupa chlebowa z wędzonym mięsem i grzybami. Bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem.
Składniki
- 200-250 g starszego chleba
- 2 ziemniaki
- 150 g wędzonego mięsa (miałam karkówkę)
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka smalcu
- nasiona kminku
- sól
- pieprz
- bulion drobiowy lub warzywny (ok. 1,5 l)
Przygotowanie
Namocz grzyby pół godziny wcześniej w niewielkiej ilości wody. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu z kminkiem. Gdy zacznie się złocić dodać posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę razem dusimy i zalewamy bulionem. Gotuj przez około 5 minut i zmiksuj blenderem zanurzeniowym. Do zupy dodać ziemniaki, pokrojone w kostkę wędzone mięso i grzyby oraz wodę.